plan poti

There are no further plans…

A wish, yes. Sweden and Norway…

 

History:

 

Tako, sezona 2010 se je pričela. Glede na zmožnosti, voljo in vreme smo se odpravili proti Cikladom (z ovinkom preko Kasosa, Karpatosa in Astipeleje, ki sodijo v Dodekaneze). Obdelamo Ciklade gori doli naokoli in…verjetno v lepih znanih kotičkih Saronskega zaliva zgodbo zaključimo preden navalijo največje množice in polna sila meltemija.

We had no great plans for this year and overwintering onboard has not made us any more eager to continue liveaboard life for long. We might as well explore the Cyclades before the meltemi and major tourist hordes hit. Habibi will then remain in Saronic gulf and we hit back to the land or green grass and white mountains.

2010

Kam nas bo pihnil veter v 2010? Ta trenutek še ne vemo. Do konca marca smo lahko v marini. Potem se v prvem stabilnem vremenu nekam premaknemo. Santorini ali Karpathos za začetek in potem z vetrom novim zalivom naproti… Poleti pa našo odisejado nekje tudi zaključimo oz. prekinemo. Življenje na barki na žalost ni zastonj in priložnostna dela se ob vsesplošni krizi niso zrealizirala. Habibi mora na suho, iskala pa bo tudi novega lastnika.

Posadka Habibija v okviru skupine ANAL (Aghios Nikolaos Association of Liveaboards) organizira predavanja vsak torek v baru pri jezeru »Ajkota Nikolajkota«. Razne posadke predstavijo svoje videnje določenega jadralnega področja  v Mediteranu ali blizu njega. Habibi je seveda predstavila Jadran. Na podlagi teh predstavitev sva dobila potrditev, kar že nekaj časa sumiva:

1) da jadrnica ni primerno potovalno sredstvo za ogled znamenitosti, ki bi jih sicer rada videla (stari Rim na bližnjem vzhodu in Severni Afriki, cedre in puščave, lepa mesta Andaluzije…). Za to imava premalo časa=potrpljenja in/ali premalo denarja.

2) Da bi verjetno bolj uživala v jadranju po Skandinaviji kot po Mediteranu, če izvzamemo kopanje.

3) Da bi se mogla za del zime prestaviti v Rdeče morje. Saj ne, da bi bilo zelo lepo tam, a večmesečna stacionarnost pri prezimovanju nas ubija. Smisel življenja na jadrnici ni zibanje v pristanu!

Habibi torej dlje na jug (planirano) ne bo odplula. Kam pa bi lahko šla, preden jo damo za nekaj mesecev na sušenje v cenovno ugodnem a vseeno priročnem suhem vezu?

Opcija 1. Karpathos, Rodos, turška obala Fethye-Kas- Finike, Kikladi, Saronski zaliv.

Opcija 2.  Kikladi, Lesbos, Limnos, Thasos, Halkidiki, Severni Sporadi, Volos.

Opcija 3. Kikladi, Korintski prekop in Habibi gre domov!? (nas mika dragi lepi Jadran, mika…)

In kako smo pisali lani:

V začetku aprila 2009 odplujemo na jug. Habibi sails to South in April 2009.

Za prvomajske praznike bomo že uživali na področju Visa, Lastova, Mljeta, morda tudi Dubrovnika. Na krovu je še prostor za koga, ki nama bo pomagal degustirati pridelke Viških pobočij (in nabavljene enakomerno razporediti po barki).Od Jadrana se poslovimo s skokom preko Palagruže do najlepših kotičkov vzhodnega dela Apeninskega škornja (Tremitswki otoki, polotok Gargano) in preko Otranskih vrat na Krf.

Through the Adriatic Sea with stops on Kornati, Vis and Mljet islands, perhaps Dubrovnik town as well and then we jump via Palagruža island to Italian side – Isole Tremiti and Gargano penninsula. Through Otran Gate to Corfu.

morska-cvetaca

Če pa ga bodo politiki še naprej takole sračkali, se bomo Hrvaški morda raje v celoti izognili .

V Jonskem morju se zadržimo poljubno dolgo, s poudarkom na Zakynthosu, sledi pa verjetno obplutje Peloponeza , obiskovanje otokov po želji, cilj pa so naravni park Severni Sporadi. Od tam prehod na turško stran. Če bo velik interes, obiščemo tudi Marmarsko morje in Istanbul, sicer pa se cikcakajoč med turško obalo in grškimi otoki pomikamo na jug. Ko nas bodo najbolj potrebovali, bomo na terenskih razsikovalnih postajah Inštituta Archipelagos na vzhodnih Egejskih otokih ali severnih Dodekanezih. Prezimovanje je predvideno na Kreti. To so osnovne želje. Ker pa je to potovanje na veter, bo veter in ostalo vreme krojilo našo pot. Nikamor ne bomo rinili na silo, ker se bomo pretežno imeli fino. Lep samotni zaliv zapustimo šele, ko se ga rahlo naveličamo.

We stay in Ionian sea  (Corfu, Kefalonia, Lefkas, especially Zakynthos) as long as we like it and then continue around Peloponese and stop on Greek island as we desire. The goal is to reach Marine park of Northeren Sporades. In case of enough interest we wisit Marmara Sea and Instanbul but otherwise in the end of summer we zig-zag between Aegean Islands, Turkish coast and the Dodecanese. We stay as long and when needed at field research bases of Archipelagos Institute. Owerwintering is planned in Crete. The birtplace of Habibi (Cyprus) is an option. However, “sailing” means that weather and wind in particular dictates our course. Check te  “location”.

Morda nas ugodni vetrovi pihnejo do bližine izjemnih antičnih lokacij v Libanonu ali/in Libiji, morda pa do edine marine v sredozemskem delu Egipta. Sredozemlje se seveda še nadaljuje na zahod, kjer pa postaja gnečasto in drago. Ampak o letu 2010 kasneje… Other ideas include Lebanon, Libya, Egypt, Tunis. And 2010 is not so far away…

zemljevid-plan-poti

Prikaži večji zemljevid

Potovanje bo križarsko uživaško z vsemi kulturnozgodovinskimi in naravnimi znamenitostmi, poudarkom na kulinariki in dobri glasbi. Intenzivno plavanje, zmerno hribolazenje, pasji sprehodi in kolesarjenje vključeno. Za koristnost naravi (družbi?) pa eko obnašanje in popisovanje kitov in delfinov, karet in skrajno ogroženih sredozemskih medvedic.

The travel is meant to be cruising type with emphasis on cultural, historical, natural and culinary specialities.  You can learn sailing skills (but not obligatory), experience Slovene music and Slovenian enthusiasm for mountaineering (or at least take Ronja for a walk). We’ll rent bycicles and swim as much as we wish. To be useful to community we’ll indulge in enviromental protection including observing cetacenas, loggerhead turtles and highly endangered monk seals.


Advertisements

Responses

 1. Hey Vidva,
  srečno pot vam želijo štirje kosmatinci iz Radomelj!

  PS
  Prav zanima me čebosta odkrila ta “response”

 2. a’ja kje mata pa cajt

 3. hm …

 4. ni videt

 5. Soglasno sva z Jokijem izbrala tretjo opcijo in čeprav ne bo najbrž izbrana, je vajino leto plovbe zelo podaljšano.

 6. Pozdrav, letos nameravamo v Grčijo in kasneje na Malto, kako je s carinskimi predpisi, se je še potrebno prijavljati? Barka je HR-zastave. Prosil bi pa za nasvet, kako je najbolje prepluti Otranntska vrata in kateri otoki v Jonski Grčiji so turistično najmanj obiskani. Hvala za vsak nasvet.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: