Objavil/a: malanstrbenc | 30/06/2009

Delfinčki

V dveh mesecih Grčije smo našteli delfine 5x. P6124752Ponavadi se nam pridružijo in krajši čas zaplavajo ob premcu Habibija. Zanimivo, da se to pogosteje zgodi ko ropotamo (motoriramo) kot pa jadramo. Žal nismo srečali še nobene “eksotične vrste”, le velike pliskavke in progaste delfine; po Italiji tudi ne več kita. Ampak, leto je še dolgo.

Progasti delfini so bistveno bolj igrivi, več pokažejo in dlje časa plavajo ob barki.

Pred dvemi dveni sem popisala staro naplavljeno truplo mladoletnega delfina (velika pliskavka). No, našla ga je pravzaprav Ronja, ki se je hotela v smrdariji valjat.

Advertisements

Responses

 1. Ojla… našega dopusta je konec…
  Izkupiček: izkupiček 463 nm, 50 motornih ur, 10 otokov, 1 živa in ena zelo verjetno mrtva (ali morda speča?) želva, 4 krat delfini – 3 krat pliskavke in morda enkrat navadni delfin (precej manjši, večja skupina, zelenkasto rjav hrbet, svetel trebuh in temna proga od oči nazaj proti plavuti) … kako ti določaš vrste? prek neta ali imaš še dodatne pripomočke?

  Vreme je bilo lepo, meltemi pa se je (k sreči?) potuhnil… hvala bogu sedat tudi doma napovedujejo lepše vreme …

  Pozdrav s kopnega
  Urša

  • Oj. Sliši se kul. Aha, povej še koliko vas je bilo na kakšni barki, da si še bolje predstavljam.
   Vrsta delfinčka se mi res sliši navadni delfin. A se spomniš točno kje so bili, to je zanimiv podatek, ker reveži že izumirajo. Za določanje vrst imam eno knjigico, ki mi jo je posodila Neža Grgurevič, kako pretočeno e-knjigo in pa internetne vire – gl. stran na blogu Big blue.
   Midva zdaj kasiravava neko tramontano ali kaj do 8 Bf in sva vizionarsko (kapitan gleda vremenske napovedi) že 5. dan v zalivčku Votsi na Alonissosu. Malo se vozariva s skuterjem in malo lenariva.

 2. Te ta hecne male delfinčke (ki bi lahko bili tudi progasti, sem včeraj še mal po netu brskala…, žal fotk najverjetneje ne bo) smo srečali, ko smo izpluli iz Astypalaie (jst rečem temu otoku Astipaleja), proti Anafiju.

  Bilo nas je 8 članov posadke in se nismo prav nič gužvali na Oceanis clipper 473. Vsi smo se strinjali, da ima barka res praktično mizico v kokpitu, ki je imela na sredi predal za shranjevanje žganjic, da so bile tako vedno pri roki 🙂 in veliko odlagalnih luknjic za pivo v pločevinkah ali pa kozarce bevande.

  Malo za hec…
  zares pa je kar simpatična barčica na katero lahko od krme do kljuna posaviš 47 čevljev.
  Imeli smo neko malo prednje jadro, ki ni bila genova ampak nekaj podobnega floku 2, zato smo si lakho privoščili orco tudi pri 30 knt brez krajšanja. Glavno jadro je bilo (rock n’) roll.
  V marini na Kosu smo bili čisto navdušeni nad pilotom na gumenjaku, ki je kapitanu kričal, kako naj vozi in nas porival na mesto priveza…

  Zelo je spominjalo na ovčarja, ki žene kravo v štalo…

  Ko bodo sličice, pošljem link …
  LP Urša

 3. evo link na Vesnine fotke
  http://picasaweb.google.com/vidmar.vesna/Kikladi_DodekaniJulij09#

  Javi se kaj…

  LP iz trenutno sončne Ljubljane.

 4. tenks vala, vidla na hitr, bolj pa naslednjič. Tale naš marine sanctuary tu na Severnih Sporadih ma bolj slab signal kadar ga sploh ima…
  mamo se fajn, OHLADILO SE JE (ponoč se moramo elo pokriti) in delamo plane, kako bi vseeno našli več morskih sesalcev (skupaj s strokovnjakinjo Darjo) in jaz sploh nimam časa (signala) za update bloga


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: