Objavil/a: malanstrbenc | 26/06/2009

Vodnarska mafija in zalivi recesije / Water mafia and very rich bays

Navplion

Navplion

Navplion. Reklamiral nama je bil kot simpatično mesto in tako je ob prihodu tudi izgledal. Fortici na večjem in manjšem skalnatem hribu, okoli urejena potka za zasaditvami. Od začetka samostojne moderne Grčije je bil Navplion celo glavno mesto. Stari del mesta so večinoma kakih sto let stare hiške, restavracije in trgovinice, ponekod marmorni tlak po ulicah in glavnem trgu .

Navplion used to be Greek capital for a short while. Old town remained rather nice, there is a nice jogging path along the coast to E and a good climb (1000 stairs) up to Venetian fortress. Tourism is obviously directed to Greek customers and sailboats are treated rather unfriendly (esp. obtaining water!). When we headed along the coast toward islands of Spetses and Ydhra we fought for anchor space with megayachts.

Na pristanu je znan rumeni katamaran in Sam naju potrpežljivo čaka, da midva ugotoviva, da ne moreva sidrati z lahkim fortressom, če ne dava medenj in ankarolino verigo. Pri premikanju barke namreč alumijasto sidro kar plava, šele obtežen z verigo potone in se zapiči v blato.

P6154833

P6154836

P6154860

Da je tu turizem prisoten močno za domače goste je razvidno tudi iz sklenjenih vrst barov in kafičev, ki kar tekmujejo v udobnosti ali šiknosti sedežev i n metodah ohladitve. Pri nas imajo bari plinske grelce, nekateri tudi IR, tu pa ventilatorje, ventilatorje s pršilci hladne vode,klima pihalce…

P6154843

cooling systems for fancy bars - necessity for domestic tourists

cooling systems for fancy bars - necessity for domestic tourists

Zjutraj se povzpneva do trdnjave, kakor pravijo najboljšega primerka benečanske militaristične arhitekture. Predihamo okoli 1000 stopnic in imamo fantastičen razgled.

Lower parts of Venetian fortreses

Lower parts of Venetian fortreses

We climb 1000 stairs to upper fortress

We climb 1000 stairs to upper fortress

P6154802

P6154816P6154796

Vendar…kasirajo nam vstopnino – za brez veze. Naredili niso nič, razen vecejev (pa kasirajte veceje, če že morate kaj). Tole zaslužkarstvo nama gre že na živce. Potencialno bi rada obiskala Mikene in Epidavros. Edini skooteraki hoče imeti 20 € oz., celo 25 € za močnejšega. Kapitan je dal začasen veto na nadaljnje ogledovanje grških kamnov, nas čisto preveč koštajo. Poglejte si na wikipedijo, kako izgleda Epidaver, saj fajn, ampak…v Mikenah pa itak skoraj ni nič ostalo. Ena grobnica in levja vrata. Ta pa so mi znana že skoraj tri desetletja, ko je big brother Denis bil na počitnikovanju v Grčiji in mi je dal na izbiro, katero malo usnjeno torbico iz nakupljenih si lahko vzamem – še danes je pod levjimi vrati shranjen drobiž.

No, potem se je pa začelo še slabše. Najdem pošto, odposlati moram pošiljko. Odprta tri okenca, ena stranka. Lepo čakam, da bi mi kdo pomignil…pa mi ena teta kaže – vzemi listek za številko. Komaj najdem avtomat z listki. Pridem torej na številko, rada bi imela kuverto z mehurčki. Teta reče –pojdi tja na avtomat. Avtomat ima kuverte, znamke in telefonske kartice…ne pa nič podloženega. Nekaj podloženega visi na panoju zraven – to bi imela! JA, če ni avtomatu, ni…skomiguje ona. Že v redu…Nato po vseh prodajalnah spominkov in artističnih zadev iščem primeren lonček za našo oljkico. Nekaj zanimive keramike, a kot zakleto, nič lončku podobnega. Zelenjavarja ni. Elektrike itak veva, da ni. Voda pa bo menda jutri, tako je naročil Sam. Da bo kapa polna, pride še port policaj, naj se jutri zglasiva v pisarni. Je Gregorja že imelo, da bi kar odplul, klinc pa še voda, saj sva šele na pol tanka. In zvečer smrdi od kanalizacije… Potem se je malo pomiril in smo zjutraj šli lepo na en tek po primerni sprehajalni poti, dočakali vodnarja in šli pokazat DEKPA karton policajem, da smo plačali 8 € za privez. Mornarje z megajahte, ki so se priklopili na vodo že včeraj, vprašam, koliko stane. 7 € en kubik, pravijo. Vodnar (odpre jašek in na velike cevi naštima manjšo cev s števcem) pa je nadut živčnjak, baje ne govori nič angleško in te po grško osorno komandira. Napolniva pol tanka, malo polijeva prah s palube in se že usaja – ajmo ajmo, treba je dat cev še naprej, sosedom. Potem pa hoče kasirat 10 €. Halo, za 150 litrov pa ne. 10 evrov pa zna povedat po angleško! Kregamo se, vztraja da je 10 € minimum, pa fertik, vseeno ali si porabil 100 ali 1000 l. Razburjava se, vprašava sosede, če bi si delili strošek, so seveda za, a tipček vztraja, da je minimum 10 € na barko, ne na porabo. Sosedje se potuhnejo. Gregor gre do port policajev po pomoč. Prijazen dečko začne mencati, ja njemu se to tudi zdi veliko, ampak to ni njihova pristojnost, ker to…, ja to je hčerka od onega pa… Kaj?, nič nama ni jasno, razen da gre za morda za mafijska posla. Gregor se vrne do barke, ignorira vodovodarja, pa se prikaže drugi port policajček na vespi, je prišel prevajat, čeprav imava na sumu, da vodnar vse dobro razume, kar govoriva sosedom. Torej stvar ostaja enaka. 10 € je minimum. Kao če bi porabili več kot kubik, bi bilo pa sedem evrov, pa vode je v pomanjkanju. Iščejo izgovore, ki se seveda izključujejo – če bi bilo pomanjkanje, bi bila večja količina vode dražja in ne cenejša. Pa rečeva oficirčku prav, povej mu, da hočeva porabit tistih 1000 l, naj nama naštima cev v jašek nazaj. Tako sva še prala palubo in vse živo cunj, kar sva se spomnila. Tip sloni na svoji črni mazdi in se usaja po grško, midva pa njemu nazaj po slovensko –jaja, že v redu, boš pač malo našvical na vročini za tistih 10 €.

Murky waterman in Navplion wants to charge us 10 € for water regardless of consumption. So we used as much water we could.

Murky waterman in Navplion wants to charge us 10 € for water regardless of consumption. So we used as much water we could.

Majhna radost se je v Navplionu pokazala v obliki mlade psičke, ki se je pred trgovino prodružila Ronji na travici. Punci sta se takoj ujeli, šla je z nami, milo gledala, če bi lahko prišla po pasareli na barko in počasi pojedla pest briketov. A bi lahko bila tudi jaz vaša, prosim, pravijo očke. Ronji kažemo, kako srečen pes mora biti, ko ima take fajn gospodarje. Ko »Metka« ugotovi, da ne bo nič, jo mahne iskat srečo drugje.

Please, can I become a crew member too?

Please, can I become a crew member too?

Iz Navpliona se pobereva in najdeva čimprej simpatičen zaliv, da si odpočijemo. In še en in še en zaliv. Včasih smo se premaknili za 2-5 milj, sicer pa plavali in lenarili.

best dinners are enjoyed onboard

best dinners are enjoyed onboard

Za družbo pa so nam bile megajahte… Ko je bila blizu še prva, sva si začela prepevati If I were a richmen alalalalalala. Po lastnike so zvečer prišli s helikopterjem, posadka pa sama odpeljala »prasico« domov ali kamorkoli že.

owners decided they want to return quicker than boat can

owners decided they want to return quicker than boat can

Ko sva si v dveh jutrih ogledala še vile, ki so zgrajene na obrobju teh zalivov, sva si še bolj prepevala bogatunske verze.

Nice villas in these bays

Nice villas in these bays

IMG_1278

IMG_1245

Megajahte pa so se vrstile od zalivov tega kraka Peloponeza na Spetses, Dhokos in Ydhro… Očitno je Saronski zaliv in malo za vogal domet za vse žive bogatune, ki so stacionirani v Atenah. Možno je tudi, da so jahte zgolj najete v Atenah, vendar so imele različne zastave. Vsekakor pa najamejo posadko, saj mornarčki z vrvmi govorijo grško, nekateri so bolj in nekateri manj zverzirani v privezovanju krme na obalo. Toliko o recesiji. Vas Slovence še vedno strašijo z njo? Naj prišepneva, da ko sva zapustila domet slovenskih medijev, te besede praktično nisva več slišala. In vsekakor zanjo ne vedo megajahtaši.

IMG_1368

Yipee, some more rich friends are comming

P6215004

What on earth is that?

IMG_1409P6215016P6204956P6184927IMG_1371

slaves do the washing in every bay they stop

slaves do the washing in every bay they stop

When miss helps the slaves

When miss helps the slaves

IMG_1406

Really buisy bays (Spetses)

If I were a richmen and richwomen…seveda se tako samo reče. Ta jajca naj imajo kar seratorji, midva bi pa imela kaj takega.

If we were richmen we'd rather choose something like this

If we were richmen we'd rather choose something like this

Napol se zabavava ob opazovanju te horde in, saj ne moreš verjet, enkrat eni Američani v nekem zalivu celo prenočijo (normalno gredo jahtaši zvečer v life, mesto, na sidrišču je dobro zgolj za dnevni postanek…), v nekem drugem pa noči celo serija prašičk (malo manjše jahtice)!!! Ronja pa v istem zalivu pozdravi kraška konjička, za vogalom meketajo kozice, dišijo zeli, vodica je bistra.

IMG_1491

IMG_1484IMG_1481

Ko smo že pri recesiji. Na Habibiju je treba mal šparat. Že doma sva preveč zmetala za hrano, grške trgovine palubnemu budgetu nič ne pripomorejo, pa še vampki ostajajo in dveh oblekc in dvojih kratkih hlač ne spravim več nase… nekaterim radostim se pač težko odrekava. Vendar, kako narediš zanič Lidl pivo užitno? S specialnim koktejlom  ala Habibi – gl. foto – pa še zelo osvežujoče je.  Točnega recepta seveda ne izdava, ga morate priti poskusit na Habibi!

Habibi's cocktail

Habibi's cocktail

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: