Objavil/a: malanstrbenc | 11/06/2009

na Peloponez

IMG_0603Iz mesta Kefalonija zbeživa čimprej in jadrava ob robu zaščitene cone zaliva Lagana na Kefaloniji. Peščena plaža Lagana je izredno dolga in seveda bila kot ustvarjena za razvoj turizma, hkrati pa največje gnezdišče glavatih karet. Napori društva Archelon so se obrestovali in od leta 2003 veljajo stroga pravila. Zaliv je razdeljen na tri cone – v A želve počivajo in se hranijo med več valjenji jajc, zato je dostop strogo prepovedan. V največjem delu B od maja do oktobra ni dovoljeno sidranje in plutje s hitrostjo več kot 6 vozlov, v coni C je samo še hitrostna omejitev. Zato tam vrževa sidro, voda nam je zelo všeč, želve pa se skrivajo. Oz. glavna sezona gnezdenja se še ni začela – eno pa smo le videli – malo po izplutju iz mestnega zaliva.

passing S end of Zakynthos

passing S end of Zakynthos

IMG_0616

zone  of Lagana bay

zone C of Lagana bay

Za kuliso na sidrišču nam skovikajo petelini in ovce, na sprehodu imam Ronjo vizionarsko privezano. V mestu sva videla na tablah gostiln lokalno specialiteto “rabbit in red sauce” in sestavina tega je očitno pogosta tu okoli.

Zakynthos has a speciality "rabbit in red sauce". we let it pass

Zakynthos has a speciality "rabbit in red sauce". we let it pass

Za naslednji dan se obeta lep veter v polkrmo, kar potrebujeva za dolgo pasažo na jug Peloponeza. Ubereva jo mimo osamljenega otočka Strofades, na katerem stoji samostan. V zadnjih letih je v njem živel le še en menih s kozicami, kurami in polji, sam samostan pa so po potresih dobesedno zvezali z žicami, zgrajen pa je bolj v stilu trdnjave in je zato prav nenavaden na pogled.

Monastery on lonely Strofhades island

Monastery on lonely Strofhades island

Žal je vetra pol manj in nam ne zadošča, da bi razpeli genaker, ker so valovi preveliki in nas grdo svaljka. Z morebitno zasleditvijo kitov, ki so prisotni na tem območju, ni bilo veliko – kot prvo, ker je bilo Malan večino časa slabo, kot drugo ker stanje morja po 3 stopnji že ni več primerno za opazovanje morskih prebivalcev.

Gregor se odloči, da se ustavimo v mestecu Pylos oz. v velikem zalivu Navarinou. Zadnji kos poti le lahko razpreva jadro in zaplujeva teatralno med kamnitimi špicami. Širši vhod v zaliv je malo južneje, severno od otoka Sfakteria, ki zapira ta zali,v pa so globine pod pol metra – verjetno je bil nekoč tudi tu prehod za galeje.

sailing to Navarinou Bay

sailing to Navarinou Bay

Zaliv je bil prizorišče navarinske bitke 1827 – bolj sidrne kot pomorske. Tu se je ugnezdila turška flotilja z egipčanskimi zavezniki, angleške, ruske in francoske enote pa so jih prišle »malo pogledat«, saj naj bi Turki začeli spoštovati dogovor o avtonomiji grških pokrajin. Neka egipčanska ladja je sprožila prvi strel in razvilo se je krvavo streljanje, v katerem so, čeprav številčno mnogo manjši, zmagali zavezniki.

strategy in Navarinou bay battle

strategy in Navarinou bay battle

It was a bloody victory for outnumbered French, Engish and >Russian fleet

It was a bloody victory for outnumbered French, Engish and Russian fleet

To je bil tudi začetek grške vojne za neodvisnost. Po otoku Sfakteria in na čeri sredi zaliva so na zemljevidu označeni številni Mon. kar sva najprej imela za samostan (monastery), izkazalo pa se je, da so monument – spomeniki številnim padlim. Glavni spomenik trem admiralom stoji na glavnem trgu mesta Pylos.

monument to vistors in Pylos town

monument to vistors in Pylos town

Zjutraj se peš odpravimo na hrib k ruševinam Palaiokastro (stari grad), je farankovska po izvoru, kasneje so jo imeli Benečani.

Palaiokastro - old Venetian frotress northin Navarinou bay

Palaiokastro - old Venetian frotress northin Navarinou bay

Platyceps najadum dahlii

Na poti naju plašijo vsepovsod skakajoče velike kobilice. Srečamo tudi lepo kačico, kasneje jo določim za Platyceps najadum dahlii – šilac po hrvaško. Kaj pa jé, sprašuje Gregor. Ja, male živali, kuščarje. Mogoče tudi te kobilice? In res pravi internetni vir, da so sestavina prehrane tudi kobilice.IMG_0668

S trdnjave je krasen pogled na eno izmed bolj opevanih plaž – Voidhokolia zanimive oblike. Homer pravi, da je tu pristal Odisejev sin Telemach, ko je šel povprašat vplivnega mikenskega kralja Nestorja po svojem očetu. Nestor je s sinovi imel ravno zabavo na obali (v tistih časih so sanjske »plaže« služile temu, da so zvlekli ladje čez noč na suho), pa so ga bogato pogostili in obljubili pomoč pri iskanju.

Voidkhloia bay - where Telamach landed to inquire king nestor about his father Odyseus

Voidkhloia bay - where Telamach landed to inquire king Nestor about his father Odyseus

Od trdnjave se spustimo po strmi potki, ki spominja na Komarčo, mimo impresivne Nestorjeve votline (tu naj bi ta imel krave ?) in po peščenih sipinah nazaj proti barki. Ronja ima vročega hriobolazenja že malo dovolj, pa si v senčni breg skoplje vlažno luknjo za kratek hladilni postanek.

below Palaiocastro is a Nestor cave

below Palaiocastro is a Nestor cave

impressive Nestor cave

impressive Nestor cave

Ronja's tactics for being hot

Ronja's tactics for being hot

Ronja cooling down

Ronja cooling down

Pred južnimi vetrovi se za dva dni prestaviva v »marino« mesta Pylos. Takih nedokončanih marin je v Grčiji precej, večinoma jih zasedejo potem domačinski čolni, ustavljamo se križarji, če ne potrebujemo nujno vode, in smo veseli, da nam nihče ne zaračuna. Kdor se upa, barko zastonj pusti tudi za dlje časa, kot je očitno naredil vsaj en Slovenec.

Another slovenian flag ship in Plyos "marina"

Another Slovenian flag ship in Plyos "marina"

We kindly refuse, thank you very much

We kindly refuse, thank you very much

Na robu mesta je trdnjava Neokastro (novi grad), ki so jo zgradili Benečani, kasneje zavzeli Turki, spet Benečani, spet Turki. Trdnjava je bila pravzaprav obzidano mesto, kjer je v neki fazi bilo vsaj 600 hiš z vsemi obrtniki, vodnjaki oz. vodno napeljavo, mošejami, kopališči. Nekaj let po izgubi v navarinski bitki so jo predali in Francozi so imeli nekaj časa v njej zapor, med drugo svetovno vojno pa štab okupatorji.

Neokastro, pylos

Neokastro, Pylos

Palaikoastro worship place

Palaikoastro worship place

Grki se niso nikoli hoteli naseliti znotraj zidov, kar je prava škoda, saj kar vidiva, kako bi se dalo obnoviti in postaviti simpatične kamnite hiške. Ko bi vsa tista evropska sredstva (tu vidiš modre table na vsaki drugi baraki)

European founds for every second shack

European founds for every second shack

namenili v tako lepo rekonstrukcijo srednjeveškega eko samozadostnega mesteca, bi bil to lep model. Malo sanjariva, Malan pa še nabere kaper za vlaganje.

Palaikoastro

Palaikoastro

Capers on Paliokastro walls

Capers on Paliokastro walls

Malan picking capers

Malan picking capers

Od Pylosa naju čaka obplutje treh«prstov« Peloponeza, kjer je treba dobro predvideti vetrove, da ni nevšečnosti.

P6034276

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: