Objavil/a: malanstrbenc | 11/06/2009

Da si naredimo vsakdan lažji

Mesto Zakynthos naju ni očaralo. Takoj nama je prišel nekdo računat mestni privez, elektrike in vode pa trenutno ni. K sreči sta se dobrini zgodili do večera, ko so namestili nove omarice. Voda teče sicer nekam rjava, a za pomivanje in pranje bo že. Na Zakynthosu sva pričakala pošiljko – pri kurierju ACS dobiva modem za mobilnega ponudnika Cosmote, veselo brziva na barko vtikat v računalnik, pa ne dela.

Skušala sva ugotoviti vzrok pri Cosmote, brez uspeha, pomagal nama je zvečer računalničar na drugem koncu mesta  – enostavno zadeva ni imela plačane naročnine. Z njim poklepetamo še marsikaj zanimivega. No, zdaj vsekakor želiva svojo naročnino, saj imava tisto strašno grško davčno številko. Sredi dneva gledava v izložbo drugega Cosmoteja in klepetava pri Vodaphone, ki imajo sicer odprta vrata, a sredi dneva tudi ne delajo. Opraviva še manjše nakupe – lekarna, zelenjavar, ribič. Potem na barki ugotoviva, da ni Gregorjeve denarnice in se pri najboljši volji ne spomniva, kje sva jo nazadnje uporabljala. Sledi lov po mestu na vseh točkah, kjer sva se ustavila, in iz predala jo nasmejan privleče mladi zelenjavar. V zahvalo noče ponujenih 20 €. Potem pa vsaj nekaj kupiva,  očetovo vino – pregrešno drago plastenko za 6 €. Ta dan sva preletala glavno ulico točno 11x. Najdaljša razdalja je imela kilometer in pol. K sreči ima večina hiš ob tej prometnici arkade, da ni prevroče. Kako bi zdajle prav prišla zložljiva kolesa, redki luksus, ki si ga pred odhodom nisva privoščila. Na večer, ko so poslovalnice spet odprte, se znova spustiva v borbo najprej z Vodaphone, kjer nimajo na zalogi navadnega paketa (par dni za počakat), le dvoletno pogodbo z notesnikom vred. Se že kar navdušiva nad mini Dell-om, nakar ugotovimo, da so windowsi v grščini. Če bi vse na novo naložili, bi povozili nastavitve za mobilno povezavo, oni v poslovalnici pa jih ne znajo ponovno narediti. Nesposobneži. Vrneva se v OTE-Cosmote, kjer nama stric od zjutraj zadevo skoraj spravi skozi, a nato ugotovi, da so vsi paketi, ki jih ima na voljo, časovno že pretekli. Pošlje naju v pravi Cosmote. Tam naletiva na učinkovito prijazno srednje mlado gospo, ki malo spominja na Mortio iz Adamsovih. Sedaj ugotoviva srž problema, zakaj sva vedno potrebovala neke »nove« podatke. Vse (lokalne naslove, fiksne telefonske linije, davčne številke…) morajo namreč vnesti v program, sicer ne morejo oddati vloge. Potem centrala še preverja in je treba čakati odgovor, Mortitia bo že poskrbela, da bo še danes. Predvsem pa pove, da če misliva plačevati s kreditno kartico, res ne more biti nobenega problema. Za Grčijo je to zelo nenavadno – da bi nekdo dajal podatke svojih kartic. (Zdaj nama je tudi jasno, zakaj imava po navadi problem, ko plačujeva s kartico po trgovinah. Sistem obstaja, a ga skoraj nihče ne uporablja…od sedaj bova malo bolj pridno hodila na bankomate.) V petek ob pol desetih zvečer ženska še gnjavi centralo in EUREKA, dobili smo vraga, ki ga Gregor preizkusi kar v parku. EUREKA na kvadrat, zadeva deluje in ne samo deluje, seka bolj kot doma. Sicer na pogodbi piše, da je Gregor Slovak. Toliko o preverjanju.

Finally!!! A working mobile internet connection. the trick was acquiring greek tax nuber first

Finally!!! A working mobile internet connection. the trick was acquiring greek tax nuber first

Zakaj sva toliko časa vztrajala pri internetu?

1. vreme (Alternativno ima Habibi za vreme neke vremenske škatlice, ki pa dajejo zelo grobe podatke. Za natančno planiranje plutja z vetrovi je zelo priporočljivo spremljanje modelskih napovedi.(gl. linki))

2. email (navsezadnje mora Malan še kdaj kaj narediti)

3. elektronska banka.

4. identifikacija kače, ribe, rože, ki jo opazimo, pa je ni v naši knjižnici

5. na Google Earth preveriti točno lokacijo kake znamenitosti, ki bi si jo rada ogledala ali pa na Google maps preveriti, kje bi bil najbližji Lidl.

6. delanje bloga. Saj se vam to zdi pomembno, kajne 😉

Nekateri jadralci sicer pravijo – pa saj imaš ja toliko internet cafejev! Res jih imaš – v turističnih krajih. Midva pa ne želiva biti vezana na kraje, ne želiva zapravljati denarja za pijačo v barih (če ni celo sam dostop za plačat), v tem sva popolnoma nasprotna od hord penzionerskih parov, ki jim je obiskovanje populariziranega kopnega bistvo križarjenja po Grčiji. Občasno sva naletela na WiFi (brezplačen ali cenovno ugoden Forthnet), pa žal zadeva deluje slabo, če si na sidru – zgolj rahlo vrtenje barke prekinja povezavo.

Težav na barki imava manj, še najbolj naju pesti tikova paluba. Letošnja super deževna zima z občasno zmrzaljo v Izoli ji ni prav nič koristila. Še vedno se prepirava, ali bi jo namazala s tikovim oljem (potem bo grde barve, efekt zapolnitve razpok pa vprašljiv). Vsekakor bo nekaj treba narediti naslednjo zimo. Vsi pravijo, da se to dela v Turčiji. Midva pa veva, da je bila Habibi v Turčiji nedavno SLABO obnovljena in tudi zime ne želiva preživeti v Turčiji, je preveč deževno.

Kdor pozna jadrnico ve, da mora biti vse pohištvo skonstruirano tako, da se zadeve ne razbijajo, tudi ko jadrnico premetava. Seveda mora biti vse tudi vedno pospravljeno. Tudi če leži zgolj cunja na tleh, je to nevarno, ko v ihti skočiš v podpalubje po kakšno nujno reč in ti na njej spodrsne. Skladiščnega prostora je na 10 m barki celo samo za nas 3 kar premalo.

Habibi ima velik kalužni prostor. Vprašanje iztekanja olja v kalužo sva zaenkrat rešila. Malce še smrdi, a velik prazen prostor kar kliče po zapolnitvi – a le kako, da ne bi flaške stale v tistega malo vode, ki še vedno pricurlja vanjo? Oblike je pa ravno malo nepravilne, da vanjo ne gre nobena gajbica. Po kontejnerjih najdem dve manjši gajbici in en lonček za rože, ki služi podstavek prvi gajbici. Juhej, nekaj zadev takoj roma sem, celo temperatura je toliko ugodna, da se rdeče vino pije brez hlajenja in da preživi manj občutljiva zelenjava (čebula, krompir). Zdaj bi se našel prostor tudi za vse tiste litre dobrega žihovskega kisa, ki mi jih je hotela podariti mama. Za solate ga zlepa ne bi porabili, rezerva za reševanje opeklin ožigalkarjev pa ne bi bila neumna. IMG_0291IMG_0293IMG_0295

No, če želiš rdeče vino vseeno malo hladiti, v hladilniku pa ni prostora, deluje tudi mokra platnena vrečka na prepihu v senci. Sešila sem namensko. Zgleda malo bolj kot za jogurt, ma nima veze 🙂

IMG_0962

Na nekem stojalu »vse le 1€« slučajno zagledava podaljšek za pipo. Delo v umivalnikih zdaj nepopisno lažje in ne polivam več po robovih, kar se je prej stekalo nekam v kot (Habibi rahlo visi v desno).

Exactly what we needed

Exactly what we needed

Košarica za zelenjavo dobi svoje mesto v nemotečem in rahlo prepišnem kotu, Gregor jo pritrdi s spojkami za žice.

when refrigerator is too small for vegetables and fruit

when refrigerator is too small for vegetables and fruit

Anatomski mojster Brane je pridno vrtal luknje v debelo vezano ploščo, da je naš bar kar najbolj izkoriščen s flaškami, ki se ne prevračajo. Protidrsna obloga, ki jo režem po potrebi, drži male kozarčke na mes

Thanks to multitasking Brane Habibi’s bar is even more efficient

tu.

Thanks to multitasking Brane Habibi's bar is even more efficient

Držala za boljše vinske kozarce na vrhu vinske omarice. Popolnoma moj izum in izvedba. Deluje odlično. A kaj, ko sem uspela en veliki kozarec razbiti med samo uporabo. Prosim naj se čimprej javi član posadke, ki bo s seboj prinesel kozarec za burgundec od Rogaške (dovoljujemo tudi katero drugo firmo). 3 kozarce pravzaprav, da bo še kaj za rezervo.

IMG_0350

Yes you can afford the fancy glass goblets onboard - Malan can design it for you

Mimogrede pa lahko prinese še eno ljubljansko zastavo – da bomo izobesili našega zmaja…nekja nam fali na drugi zastavni vrvici.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: