Objavil/a: malanstrbenc | 05/06/2009

Kefalonija

IMG_0368Na Kefaloniji se da kar kak teden kaj početi. Začela sva z noname zalivčkom, kjer je prostor ravno za eno jadrnico. Nadaljevala v majhnem mestecu Ay Eufemia. V edinem skooterakiju (rent a scooter) sva uspela dobiti nekaj s 120 kubiki. Kefalonija je precej hribovita, pod pečinami se skrivajo sanjske peščene plaže. Najlepša je Myrtos (na njej so se imeli fino sprostitutkami in kasneje razstrelili mino v filmu Corelijeva mandolina). Najlepše stvari, ki sva jih videla, so bile zastonj.

Izposojevalec v skooterakiju sicer ni bil najbolj zadovoljen z Gregorjevo vozniško,  ker nima zabeleženih podkategorij A (torej po prostornini motorja). Tudi na popolnoma novi mednarodni izkaznici ne. Ok, če pravite da je, potem je, saj se bova midva morala kregati s policaji, si misli.  Sicer pa so zelo prijazni, nobenih kavcij niti nočejo, angleščina jim je zelo britanska. Najprej sva imela razgled na plažo Myrtos (Mirtoi), nato trdnjavo (in zaselek) Argos.

Myrtos beach

Myrtos beach

Argos

Argos

Potem se namesto po glavni cesti v Agristoli zapeljeva po neki vmesni na najinem slabem turističnem zemljevidu. Izpade čisto simpatična vijugava nedavno asfaltirana med griči in farmami. Farma pomeni baraka, nekaj sodov  in druge ropotije, krave, ovce in koze (slednje v večini) pod drevesi in na cesti. Pokrajina je nekaj posebnega in klima bolj sveža, z aromo kozjih drekcev vred.

Unsigned road

Unsigned road

we bought cheese later

we bought cheese later

Kefalonia farms

Kefalonia farms

among "farms" pinched Quercus coccifera

among "farms" pinched Quercus coccifera

IMG_0436

IMG_0439

Do glavnega mesta prideva po kamnitem mostu čez plitvino, ki so ga gradili še Britanci.

Agristoli causeway

Agristoli causeway

Agristoli je hektični obmorski zaselek, veliko na hitro skupaj zmetanega betona po zadnjem potresu. Tu pa tam sicer soji kaka simpatična novogradnja, vsaj ena mirna široka ulica s palmami… Ugotavljava, da je v navtičnem pogledu ugoden za obskrbo iz trgovin. Obiščeva arheološki muzej, kjer so razstavljene najdbe iz grobov na Kefaloniji od kamene dobe do rimskih časov. Malo premalo je vzdušja za 3 €. Najbolj slavna sta bronasta glava iz Samija (nekako naju spominja na prijatelja Jošota) in Dionizijev kipec, všeč nama je pa še steklenička s podobo glave sužnja.

bronze head from Sami 3rd century AD

bronze head from Sami 3rd century AD - resembles our frien Jošo very much

unusual flask

unusual flask

Po skoraj avtocesti se nato zapodiva na grič nekdanje prestolnice Kastro, na vrhu katerega so ruševine gradu-trdnjave Ag. Georgios (najprej bizantinski, nato beneški).

fort Ag. Georgios

fort Ag. Georgios

it will turn to swallowtail butterfly

it will turn to swallowtail butterfly

Kaj dosti ni videti, se pa res kot pravi vodniček naokoli spreletavajo lastovičarji. Noben noče pozirati, pa slikam njihovo lepo gosenico. Od tu vodi malo zluknjana cesta proti povsod omenjanem samostanu Gerasimou.

Ag. Gerassimou

Ag. Gerassimou

Okoli vasic se počasi pojavlja vse več skromnih vinogradov in okoli samostana, ki stoji na nekakšni planoti, jih je že malo več. Tu je tudi vinska zadruga, ki je s pomočjo evropskih sredstev zgradila simpatično osrednjo degustacijsko halo. Degustacije se sicer še niso naučili – na mizah je nekaj praznih steklenic, komaj najdeva pljunke treh različnih vin da ugotoviva, da sta Ok rdeči Linos in originalna kefalonska robola (belo, sveže, mineralno, z umirjeno kislinico). Na loterijo kupiva še najdražjega (robola San Gerassimo, tega pa sploh ne dajejo na degustacijo!), več kot tri steklenice pod sedež mopeda pa tako ali tako ne grejo.

money for cooperative robola vinery

money for cooperative robola vinery

we buy two white robolas and one red Linos (can't put more on scooter)

we buy two white robolas and one red Linos (can't put more on scooter)

Nad nama se zdaj boči vrh – gora Aenos, katere večji del je nacionalni park. Dozdeva se nama, da bi temno drevje na vrhu pa res znale biti kefalonske smreke, jasno pa nama je, da z mopedom nima smisla iskati divjih konj, ki tu živijo. Moj osebni kapitan Corelli ubere bližnjico, ki sčasoma postane zelo divja mulatijera in vozniku svaka čast. Res pa je tudi, da je skuteraki vreden tistih 3 € več za najem, ker kar pridno melje kamne v strmino.

my personal captain (not exactly Corelli, but negotiates stony mountain paths well)

my personal captain (not exactly Corelli, but negotiates stony mountain paths well)

zvito ubereva še en stranski makedam, se znajdeva v planinskem vzdušju. Prijetno sveže toplo, kot kje nad Bohinjem sredi poletja, žuželke brenčijo med drevesi,  drevesa dišijo, cvetke cvetijo.

Abies cephalonica in national park

Abies cephalonica in national park

Kefalonska smreka  (Abies cephalonica) je endemična v Grčiji – na sami Kefaloniji je ni zelo veliko, so jo pa tu naravoslovci  najprej opisali. Ker pa za družbo ni ne Ronje ne piknik košarice, se hitro spet spustiva v obmorske kraje. Najprej v Sami, kjer lokalni fotograf prodaja zakulisne fotografije s snemanja Corellijeve mandoline. Kulise mesta pa so očitno odstranili, čeprav naj bi bile še lani tam. V bližini Samija sta dve kraški jami – prva ima resne kapnike, kar nam navajenih Postonjske jame ne vzbuja posebnega poželenja, druga pa je vdor s turkiznim jezercem. Po najdbah kipcev sodeč je jama Melissani v antiki služila kot dionizijevo svetišče.

descent to Melissani cave

descent to Melissani cave

Pan and nymphs had a place here

Pan and nymphs had a place here

Jezerce ima brakično vodo – sladka se meša s slano, ki po podzemnih kanalih prihaja z druge strani otoka. Pri Agristoliju je še vedno na ogled mlinsko kolo, ki so ga postavili na toku morske vode, ki teče v kanale. Po potresu se je pokrajina toliko spremenila, da voda teče le še toliko, da se kolo slabo obrača. Ogled jame mastno zaračunajo (7 €) in te s čolničem popeljejo v zatrep, kjer strop jame še stoji, naj bi pa se tu utopila nimfa Melissani.

nice cave enough but 7 € entrance is terribly overpriced

nice cave enough but 7 € entrance is terribly overpriced

Skrajno vzhodni in skrajno zahodni rob otoka še puščava za kdaj drugič. Preden sva zapustila prijetno sidrišče, sem znova obiskala “mesarijo”, kjer imajo tudi vino, olive in sir. Vino v plastenki je bilo loterija – rose blizu nemogočega Starogradskega, sva ga darovala Pozejdonu, belo je bilo za odtenek boljše in še nekako šlo po grlu v obliki bevande, rdeče je bilo pa še kar – torej na nivoju Viškega v plastenki. Sicer pa sem prišla po sir. Feta? No feta, every else. Mi reže ovčjega. And the other one. Sumljivo me pogleda in da najprej en košček za poskusit. Uff, pikantne kozice, yes, the same quantity! Veliko turistov verjetno ni tako pogumnih. Ni se dal prepričati, da bi mi rezal še tatretje kroglaste zadeve. Bom pa kje drugje to poskusila.

Z jadrnico sva se napotila proti Zakynthosu, pa nama je veter v nos dal možnost, da sva še malo počila in spoznala še plažo Antisami (v filmu so tu Italijani imeli tabor). Plavanje, sončkanje, zalezovanje ribic, Ronja igre z žogo. Proti večeru se veter spremeni v običajni severozahodnik, da v mraku prejadrava kanal med otokoma in spustiva sidro na široki plitvini Alykes.

Advertisements

Responses

 1. Malan! Mater vam je lepo… tu pa dez, pa nic pametnega, no cez ene tri tedne dobimo novega druzinskega clana, ti sporocim… Uživajte še naprej!!!

  • ojla!
   good wishes v nestrpnem pričakovanju… pošiljamo ti malo našega sončka in toplote, da bo šlo lažje 🙂
   A si moraš mislit, da nisem srečala še nobenega gekota? Mogoče zato, ker zvečer po kupici (ali kupicah) vinčka romava v posteljo in ne pohajkovat po skalah 🙂 Tu živijo pač samo nočni gekoni, ne stila Marko

 2. Pri nas je nekam hladno,pa je vajino potepanje za sanjarjenje:). Junijsko pisemce si ze odprla?!:) Ozbi se vraca iz Kosic,kjer so bujatriki imeli v kulturnem programu ogled baleta:).Menda so vsi slovenci sli! Drugace pa so Kosice bolj kulturni sok. Nadaljujemo z obnovo. Macesnove podnice zgledajo fajn. Svit obozuje vajine slike,predvsem morja,kjer bi se lahko potapljal. Kako cista voda,kar naprej vzklika:)

 3. Oj hvala za pozdrave in pisemce, sva ga odprla danes :). Ronja je res prava morska mačka, bi pa ona bila bolj zadovoljna, če bi lahko še prosto preganjala grške mačke. hvala tudi za sudoku, se ostala že pri drugem srednje ravni…takole da tale težja ravan bo bolj za penzijo? Daleč od dolgčasa na barki. Polna sva neodprtih knjig, tudi DVDjev, risanje – ne vem kdaj to pride na vrsto, pozimi mogoče. Vsak dan je poln oz. hitro mine ali kaj. Gregorju se zdi, da sva v deveh mescih že toliko vsega imela, meni se zdi, da sva komaj začela, da bo prehitro zmanjkalo časa (ali denarja…) Midva rajcava Svita z barko, ti pa naju z macesnom. Lepo pozdravi fante in muco. Kako ji je ime?

 4. Hi,
  pismo je bilo res presenečenje! Slike pa so točno tiste po katerih se mi je kolcalo! Hvala tudi za oko sreče in “traditional Greek soap”!
  Kefalonija je za vama, nam je bila zelo všeč in se bomo (upam) še vrnili!
  Peru!
  Bilo je super, a naporno! Slike čakajo, da jih skupaj pogledamo. LAhko si naredimo južno ameriško-grški večer, ko prideta nazaj!
  Vajine slike na internetu so nam naredile skomine po morju in komaj čakamo, da pobegnemo iz tipičnega angleškega podnebja v naši lubi Sloveniji!
  Pa lep pozdrav na Habibi!
  MI

  • No lepo, da vas je razveselilo. Žajfa je bila zraven zato, da ne bo zgledalo, da samo Dani dobi kaj. Če pa še rabite očes sreče, teh se moraš tu prav otepat… Vidim, da je bila pošta tudi zelo hitra (od četrtka do ponedeljka?) Še vedno smo dobro, kakšno barvo zaliva imamo sedaj, raje ne povem, ker bodo skomine čisto prehude.
   Mislim, da bo treba omenjenih večerov prirediti kar več 😉
   Pozdrav nazaj!
   ekipa

 5. Hi na Habibi in vse najboljše za rojstni dan kapitanu.
  Ritlopi


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: