Objavil/a: malanstrbenc | 01/01/2009

EKO

Če si želite vcepiti čut za odgovornost do okolja, pojdite na jadranje z nami! Na barki se obnašamo zelo ekološko, saj drugače ne gre.

  • varčujemo z vodo, ker smo omejeni na količino v rezervoarju. Posoda, oblačila in ljudje se perejo v slani vodi (te je pač dovolj). Obstajajo biorazgradljiva čistila, ki se dobro penijo tudi v morju. Na koncu pranja se v sladki vodi samo splakne (ljudje največ enkrat na dan!)
  • varčujemo z energenti: sonce proizvaja le manjše količine elektrike, malo več je nastane ob motoriranju – a tudi slednjemu se izogibamo in pot načrtujemo tako, da se prilagajamo naravi (vetru), dizel pa hranimo za nujne primere. Nekaj nujne elektrike rabimo za navigacijske in varnostne inštrumente ter navigacijske luči (zakonska obveza!), klasične žarnice menjamo s svetilnimi diodami. Sicer pa svetlobno ne onesnažujemo okolja. Večere preživimo ob svečkah. Ja, hladilnik je še na elektriko, nastavljen na ekonomsko delo. Hladno pivo je velik luksus! Ostali višek elektrike porabimo za glasbeno spremljavo. Za minimalno gretje in kuhanje uporabljamo sintetični tekoči parafin.
  • s premišljenim nakupovanjem proizvajamo čimmanj smeti (ker jih težko skladiščimo in težko redno odstranjujemo)
  • s fekalnim rezervoarjem zagotovimo, da ne onesnažimo lepih zalivčkov. Fekalije odplavimo na odprtem morju, kjer bioreciklaža naredi svoje. Mora pa biti higiena na WCju bolj muslimanska – WC papir se uporabi v majhnih količinah, roma pa v koš, ne v napeljavo.
  • in seveda samo vseskozi v stiku z naravo, da se imamo lepo, izbiramo simpatične cilje ob čemer opazimo vsako onesnaženje, pomanjkanje rib in splošno degradacijo okolja. Kadar plujemo prav, nas spremljajo delfini…
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: